AKTUALITY

mail_attachment.jpeg

Občan Havel

5. 10. 1936 - 18. 12. 2011

Občan Havel ve Světozoru

Prodlouženou verzi filmu Občan Havel (145 minut) s anglickými titulky můžete vidět

v sobotu 4. února 2012 od 18.00

v kině Světozor, Vodičkova 41, Praha 1.

ZOBRAZIT ARCHIV AKTUALIT

 

Počet návštěv

od 30. 1. 2008:

ANKETA

Natočit dokumentární film o Václavu Havlovi hodnotím jako...

03.jpg

PRÁVĚ ONLINE

2 hosté/ů
KDO JE KDO

Ve filmu účinkovali aneb Kdo je kdo?

Ivan Medek

ředitel odboru vnitřní politiky Kanceláře prezidenta republiky (1993-1996) a kancléř (1996-2000). Původní profesí hudební publicista, teoretik a kritik, později signatář Charty 77, sanitář v Nemocnici Na Františku, umývač nádobí a šatnář v restauraci Pod Kinskou, vídeňský dopisovatel Hlasu Ameriky a spolupracovník Svobodné Evropy. Po roce 1989 se stal poradcem České filharmonie i ministra kultury, předsedou Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Dnes v důchodu.

Anna Freimanová

tajemnice prezidenta republiky, povoláním knihovnice, asistentka režie v divadle Na zábradlí, pracovnice divadelního oddělení Národního muzea a Městské knihovny v Praze, editorka samizdatových edicí, zejména časopisu O divadle. Nyní pracuje v České televizi. Spoluzaložila divadelní a literární agenturu AURA-PONT. V Nadaci Alfréda Radoka působí od jejího založení v roce 1991.

Egon Ditmar

ředitel Protokolu KPR (1992-1996). Se svými spolupracovníky měl na starosti organizaci programu prezidenta, jeho cesty domácí i zahraniční, stejně tak i oficiální návštěvy hlav států. Autor řady různých státních ceremoniálů. Před rokem 1989 sociolog, dnes působí v cestovním ruchu.

Vladimír Hanzel

tajemník prezidenta republiky a ředitel Sekretariátu prezidenta republiky. V letech 1989-2003 patřil k nejbližším spolupracovníkům Václava Havla. V období 2003-2006 byl vrchním ředitelem kabinetu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. Od roku 2006 je ředitelem Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Prošel pestrou řadou zaměstnání: byl řidičem tramvají, uklízečem na Fakultě stavební ČVUT, prodavačem ve stánku Národního muzea, ale také programátorem počítačů, matematikem-analytikem, hudebním publicistou a kritikem. Je autorem knihy Zrychlený tep dějin s přepisy autentických nahrávek z jednání opozice se státní mocí v roce 1989.

Ladislav Špaček

mluvčí prezidenta republiky a ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky (1993-2003). Původní profesí pedagog. Od roku 1990 pracoval v Československé televizi. Během svého působení na Pražském hradě navštívil spolu s prezidentem Havlem přes padesát zemí světa a absolvoval stovky společenských událostí na nejrůznějších úrovních. Je spoluautorem a protagonistou televizních seriálů Etiketa a Světáci, autorem knih Etiketa, Velká kniha etikety a Slon v porcelánu aneb Jak se neztratit v labyrintu etikety.

Pavel Fišer

ředitel Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky (1999-2003), dnes mimořádný a zplnomocněný velvyslanec ČR ve Francii. Před svým angažmá na Pražském hradě působil jako zástupce ředitele Institutu komunikace, osobní sekretář biskupa Františka Lobkowicze, učitel francouzštiny a dělník geofyzikálního průzkumu.

Antonín Maněna

velitel Hradní policie, který se s manželi Havlovými seznámil ještě před Chartou 77 a půjčoval si od nich samizdaty. Po zatčení Václava Havla pomáhal jeho ženě Olze a ta jej také v roce 1991 přesvědčila, aby se stal velitelem Hradní policie. A tak opustil opravy továrních komínů a na Hradě zůstal deset let. O ochranu ústavních činitelů se stará dodnes.

Miroslav Sklenář

ředitel Protokolu Kanceláře prezidenta republiky (1996-2003). Během působení na Hradě vedl týmy pro přípravu nejrůznějších cest, návštěv a akcí. Koordinoval pracovníky Kanceláře prezidenta republiky, poslanecké sněmovny, senátu, úřadu vlády, ministerstev, Policie České republiky a orgánů samosprávy, aby tyto akce proběhly na výbornou. Často šlo o to zvládnout a sladit několik stovek, spíše tisíců lidí. Dnes pracuje jako zástupce ředitele Magistrátu hlavního města Prahy pověřený řízením odborů public relations a zahraničních vztahů.

Eliška Fučíková

ředitelka Památkového odboru Kanceláře prezidenta republiky. Je členkou vědecké rady Národního památkového ústavu, Institutu restaurování a konservačních technik v Litomyšli, Národního komitétu dějin umění a byra Mezinárodního komitétu dějin umění. Publikuje v našich a zahraničních odborných časopisech, je autorkou samostatných knižních publikací a katalogů výstav.

Pavel Řechtáček

kuchař a číšník prezidenta republika od roku 1990 až do roku 2003 . Před nástupem na Hrad pracoval v různých restauracích na Praze 2. K práci pro hlavu státu ho přivedl kamarád Jan Sirový, který se znal z lidmi z okolí Václava Havla. Dnes si kuchařské a stolovnické umění Pavla Řechtáčka dopřávají na českém velvyslanectví v Paříži. Dalo by se říct, z centra moci do centra gastronomie.

Václav Klaus

předseda vlády ČR (1992-1998), předseda Poslanecké sněmovny ČR (1998-2002), milovník jazzu, editor a nástupce.

Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny ČR (1996-1998), předseda vlády ČR (1998-2002), milovník becherovky a vášnivý politický vyjednavač.

Bill Clinton

prezident USA (1993-2001), hráč na saxofon a příležitostný běžec.

Jacques Chirac

prezident Francouzské republiky (1995-2007), odpůrce všeho amerického, milovník piva, dobré evropské kuchyně a krásných dam.

Madeleine Albright

velvyslankyně USA v OSN (1993-1997), ministryně zahraničí USA (1997-2001), Češka, která řídila světovou diplomacii.

Ďula

fenka Ďula

střední knírač manželů Olgy a Václava Havlových. Ďula (1990 - 2002) získala jméno podle Gyuly Horna, maďarského ministra zahraničí (1989-1994) a pozdějšího předsedy maďarské vlády (1994 - 1998). Po smrti Olgy H. až do konce svých dnů žila u paní Zdenky Lankové, někdejší hospodyně Havlových a hradní aranžérky květin.  

Sugarboxerka Šugr

fenka, kterou si do nového manželství přivedla Dagmar Veškrnová. Jméno Šugr (1991 - 2006) bylo inspirováno slavnou rolí Marylin Monroe ve filmu Někdo to rád horké. Její dcera  Madlenka (*1997) byla pojmenována podle další slavné Američanky, Madeleine Albright (viz výše).


 
design by side2 | created by Pixelhouse s.r.o.